dinsdag 10 augustus 2010

Ochtend trip in AWD

Ons ochtend tripje zit er inmiddels op in de AWD.
Ik en mijn collega wilden net voor zonsopkomst arriveren, maar dat was helaas niet gelukt. We kwamen aan op de parkeerplaats Panneland 06.20uur, en de zon was inmiddels langzaam doorgebroken.
We waren als enige daar aangekomen, en zagen al meteen wat konijnen rustig zitten rondom die plek. Alles uitladen, en klaar om naar de ingang te gaan.

Eerst 2 toegangskaarten gekocht, en daarna het verharde looppad gevolgd richting het eerste groene paaltje. Het was heerlijk rustig, en met een mooi ochtendlicht gingen we op pad.
Na het eerste groene paaltje tegengekomen te zijn, zagen we al in de verte een Damhert lopen. Dat was al een mooi en goed teken. Na langzaam aan het pad gevolgd te hebben, kwamen we iets dichterbij het eerste damhert. Wat is dat toch mooi zo'n ontmoeting met zo'n dier in de natuur. Langzaam en voorzichtig het pad gevolgd, en kijkend naar het damhert. Even stoppen om te genieten van het dier. Het hert kijkt ons 1 minuut aan en verdwijnt in de bosjes. Aan de andere kant zagen we ook een paar damherten met nog 2 andere jongere damherten. Terwijl me collega met zijn verrekijker daarnaar kijkt hoor ik geritsel achter me en kijk meteen die kant op. Na geduldig te kijken zie ik dat het een Egel is. Wat is dat toch mooi om te zien zo vroeg in alle stilte.
Terwijl aan de andere kant het ochtendlicht op 1 damhert schijnt, probeer ik iets dichterbij te komen. Hij had me gezien en weg was die.
Na een honderdtal meters verder te zijn gelopen komen we op een openvlakte, waar heel veel konijnen te zien waren. We lopen op een gegeven moment op een bestraatte looppad, waar we ver vooruit kunnen kijken, en zien nog wat damherten aan de ene kant staan. Daarna houd dat bestraatte pad op en gaan we verder op het veenpad/graspad het groene paaltje wijst ons naar de rechtse kant. We hoorde ineens een soort van gebrul, maar liepen gewoon zachtjes verder. En opeens....zien we een vos langzaam weglopen. Hij/zij staat stil en ziet ons staan, terwijl er heel veel konijnen in dat gebied lopen. Wat een gaaf moment om zo'n Vos te zien in zo'n gebied. Ik moest meteen aan die rugtas vos denken, waarvan ik gelezen heb dat die vrij tam is en redelijk dicht te benaderen is. Deze vos had daar duidelijk geen trek in en liep langzaam richting de bosjes. Ik heb nog wel even heel zachtjes geprobeerd om te kijken waar die heenging, maar helaas heb hem daarna niet meer gezien.
 
We vervolgde onze weg op het wandelpad en volgde nog steeds de groene paaltjes. Na weer een stuk gelopen te hebben kwamen we een aantal koeien tegen in het grasveld. Heb er wel vanuit een laag standpunt wat opnames van gemaakt.
Daarna volgde er een heel lang looppad rechtdoor richting een wat dicht begroeid gebied. We kwamen niks meer tegen eigenlijk, en waren inmiddels al zover gelopen dat we tegen een hekwerk aan keken, waar het looppad langs verder ging. Nog verder kwamen we een hele berg varenplanten tegen, maar verder geen vogels en/of andere dieren. Dan lijkt zo'n pad helemaal lang te zijn. Eigenlijk vonden we dat wel balen, omdat het gebied zo groot is, en we maar langs een lang ijzerenhekwerk liepen, waar aan de andere kant de boer druk bezig was met zijn trekker op het land. Rond 09.15uur kwamen we bij de ingang van Panneland, en dus nog wat tijd over hadden om nog een stuk te zien van dat schitterende natuurgebied, voordat het koffiehuis panneland openging. We zijn toen heel even de hele verharde wandelpad gaan volgen. Alsmaar rechtdoor, en kwamen toen eindelijk water tegen, wat we bij onze eerste wandelroute nauwelijks gezien hebben. Langs dat water een stuk gelopen, maar viel ons al op dat het wat drukker werd met joggers, wandelaars, nordic walkers enz.

Het was inmiddels bij 10en en hebben toen bij Koffiehuis/restaurant daar een bakkie koffie gedronken en zijn toen richting huis gereden.
Al met al was het een hele mooi dag met aan het begin heel wat moois gezien, en met onze eigen ogen gezien hoe mooi dit natuurgebied is, maar wij hadden het idee dat we niet echt de goede route hebben gelopen, vooral het laatste deel van de route.
Ik wil er zeker nog eens terugkomen, om veel meer te zien, en veel meer foto's te kunnen maken.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...